1 Inleiding

Van harte welkom op het Alfa-college. In deze Opleidingswijzer vind je informatie over de onderwijs- en examenregeling. Daarin lees je onder andere terug de inhoud en inrichting van je opleiding, de studievoortgangsregels, de begeleiding en de examens. Bij de Opleidingswijzer horen ook de aparte documenten:

N.B. Het intranet AlfaConnect kun je bereiken zodra je bent ingeschreven op het Alfa-college en een account hebt ontvangen van het Alfa-college.

Algemene, praktische informatie vind je via de webpagina Scholieren. Je vindt daar onder meer informatie over:

Op de webpagina Startinfo vind je een checklist met de belangrijkste onderwerpen waar je aan moet denken als je begint met een opleiding op het Alfa-college.

Jouw rechten en plichten als student van het Alfa-college vind je in het  Studentenstatuut.

Verandert er tijdens je opleiding iets in het onderwijs, de begeleiding of de examinering, dan laten we je dit op tijd weten. Heb je nog vragen, dan kun je deze stellen aan je studieloopbaanbegeleider (slb’er).

 

Veel plezier en succes met je opleiding!

2 Beroep en opleiding

2.1 Beroep in het kort

De gastheer/-vrouw werkt in horecabedrijven met verschillende formules zoals restaurants, bars, feestruimten en vergader-/congrescentra. Soms bedient hij internationale gasten. Hij stemt zijn werkzaamheden, producten en diensten af op de wensen van de gast. De grote variatie van opdrachten, onvoorspelbaarheid van gasten en onverwachte werkdruk zorgt dat de gastheer/- vrouw zich flexibel opstelt. De gastheer/-vrouw zorgt dat de gastenruimte klaar is en voorraden aangevuld. Hij ontvangst de gasten, adviseert hen en neemt bestellingen op. Hij maakt drankbestellingen klaar en serveert deze met de maaltijden uit. In het contact met de gasten richt hij zich op het creëren van een optimale beleving en houdt hij ook het commerciële belang in het oog. Hij rekent af met de gast en ruimt op. Hij werkt volgens het gastvrijheidsconcept en volgt het sociaal-hygiënisch beleid. Hij overleg met collega’s, leidinggevende en de keukenbrigade.

2.2 Kerntaken en werkprocessen

Onderstaande kerntaken en werkprocessen horen bij het beroep. Deze worden geëxamineerd en vind je terug in het diplomaplan.

Kerntaak Werkprocessen
B1-K1 B1-K1-W1 Voert voorbereidende werkzaamheden uit
Werkt in de bediening B1-K1-W2 Neemt reserveringen aan
B1-K1-W3 Ontvangt gasten
B1-K1-W4 Adviseert gasten en neemt de bestelling op
B1-K1-W5 Maakt dranken serveergereed
B1-K1-W6 Serveert de bestelling en ruimt af
B1-K1-W7 Creëert en onderhoudt de sfeer
B1-K1-W8 Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid
B1-K1-W9 Voert afrondende werkzaamheden uit
B1-K1-W10 Werkt met de kassa
B1-K2 B1-K2-W1 Controleert de voorraad
Bewaakt de voorraad B1-K2-W2 Ontvangt en controleert de bestelling
B1-K2-W3 Pakt de bestelling uit en slaat deze op

Moderne vreemde taal

Voor de opleiding gastheer / -vrouw geldt dat je beroepsspecifiek een vreemde taal krijgt aangeboden.

Zie de verwijzing in het diplomaplan 6.4

Beroepsvereisten en/of branchevereisten

Er zijn geen vereisten voor je opleiding 

Beroepsvereisten:


Branchevereisten:

 

2.3 Nederlands en rekenen

Om je diploma te behalen, krijg je ook andere onderdelen, waaronder generiek (algemeen) Nederlands en rekenen. Onder ‘Diplomavereisten’ en in het ‘Diplomaplan’ staat wat nodig is voor het behalen van je diploma. Hieronder een korte toelichting.

Nederlands

Bestaat uit de volgende vaardigheden:

  1. Lezen
  2. Luisteren
  3. Gesprekken voeren
  4. Spreken
  5. Schrijven

Rekenen

Bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Grootheden en eenheden
  2. Oriëntatie in de 2D- en 3D-wereld
  3. Verhoudingen herkennen en gebruiken
  4. Procenten gebruiken
  5. Omgaan met kwantitatieve informatie

2.4 Loopbaan en burgerschap

Loopbaan

Dit onderdeel is gericht op loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB). Je ontdekt en ontwikkelt jouw eigen (arbeids)identiteit, kwaliteiten, drijfveren en ambities. Wie ben ik, wat kan ik, wie wil ik zijn, wat moet ik daarvoor doen en wie kan mij daarbij helpen? Je leert reflecteren, keuzes maken, passende vervolgstappen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je (studie)loopbaan.

Bij LOB staan de volgende onderdelen centraal: 

  1. Kwaliteitenreflectie: wie ben ik, wat kan ik?
  2. Motievenreflectie: wat wil ik, wat drijft mij?
  3. Werkexploratie: welk soort werk past bij mij?
  4. Loopbaansturing: wat wil ik worden?
  5. Netwerken: wie kan mij daarbij helpen?

Burgerschap

Met het onderdeel burgerschap bereid jij je voor op het goed kunnen deelnemen aan onze samenleving. Daarnaast bereid je je met burgerschap ook voor om goed te kunnen functioneren in je beroep. We besteden daarom aandacht aan levensbeschouwelijke ontwikkeling en (beroeps)ethiek, waarbij kritische denkvaardigheden belangrijk zijn. Ook is er aandacht voor de onderdelen:

  1. Politiek
  2. Economie
  3. Maatschappij
  4. Vitaal burgerschap (inclusief Fit for Life en Weerbaarheid)

Duurzaamheid en zingeving zijn belangrijke thema’s die als rode draad door het programma lopen. Tijdens je opleiding voer je verschillende burgerschapsactiviteiten uit.

We werken aan 8 thema’s. Bij elk thema zijn opdrachten waaruit je een keuze kunt maken. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je daarbij. Elk jaar krijg je ook een aantal klassikale lessen over actuele onderwerpen. In leerjaar 1 en 2 wordt ook een gezamenlijke sportdag aangeboden.

Aan het begin van de opleiding krijg je meer informatie hoe burgerschap werkt en georganiseerd is binnen jouw opleiding. Op de "introductiepagina Burgerschap" in itslearning, staan servicedocumenten die meer uitleg geven. Voor vragen kun je terecht bij de werkgroep burgerschap: burgerschap.park@alfa-college.nl

Wil je meer weten over onze visie op burgerschap? Kijk dan op ons intranet AlfaConnect:  Samen leren en leven | Burgerschap en persoonlijke vorming

2.5 Beroepspraktijkvorming (bpv)

Tijdens je opleiding ben je aan het werk in het leerbedrijf, dat is de beroepspraktijkvorming (bpv) binnen de opleiding. Tijdens het werk leer je het beroep in de praktijk. Belangrijk is dat je het werk doet op een officiële praktijkplaats, het leerbedrijf.

De student van het mbo is vaak heel gericht op zijn toekomstig beroep. Werken op de werkvloer motiveert enorm. Vandaar dat we jou maximaal in de praktijk willen laten leren. Voor het leren in de praktijk zijn de volgende doelen geformuleerd: 

 Het opdoen van praktijkervaring en het koppelen van de theorie met de praktijk is onmisbaar binnen deze (korte) opleidingen. Dit doen we d.m.v. veel praktijklessen en het volgen van de bpv. De bpv vindt plaats in alle leerjaren. De school is mede verantwoordelijk voor de werving van bpv-plaatsen.  

Ongeveer 30% van de opleidingstijd wordt besteed aan bpv. Je loopt in het eerste, tweede en derde leerjaar stage. De beroepspraktijkvorming (bpv) valt meestal in de zomerperiode. Het kan dus zijn dat jouw zomervakantie eerder of later valt dan gebruikelijk is. bpv-bedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl via het Register Erkende Leerbedrijven.  

2.6 Keuzedelen

Tijdens je opleiding kies je één of twee keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van je opleiding. Ook kan een keuzedeel gericht zijn op de voorbereiding op een niveau 3-opleiding. Wil je meer uitleg over wat keuzedelen zijn? Kijk dan op AlfaConnect > Wat zijn keuzedelen?

Voor jouw opleiding kies je verplicht minimaal 480 sbu (studiebelastingsuren) aan keuzedelen. Een keuzedeel heeft een studiebelasting van 240 of 480 uren.

Rond je het examen van een keuzedeel af met minimaal een 6 of een voldoende, dan komt het keuzedeel op de voorkant van je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.

Op AlfaConnect > Keuzedelen vind je de keuzedelen waaruit je kunt kiezen. In de keuzedelengids lees je per keuzedeel wat het keuzedeel inhoudt en wat je moet weten over het examen. Als er voorwaarden zijn om het keuzedeel te kunnen volgen, staat dat er ook bij.

Hoe je een keuzedeel kiest, hoor je tijdens je opleiding. Op AlfaConnect > Keuzedelen > Hoe kan ik kiezen? wordt uitgelegd hoe je keuzedelen kiest in Eduarte.

In het eerste jaar zul je keuzedelen gaan kiezen uit de catalogus. Je SLB'er zal je hierin begeleiden.

De keuzedelen worden op een vaste dagdelen van de week gegeven. Het kan zijn dat je een keuzedeel gekozen hebt die door een docent van een andere opleiding gegeven wordt. Ook zul je tijdens de lessen over de keuzedelen niet altijd met je eigen klas les hebben. Ook studenten van een andere opleiding kunnen hetzelfde keuzedeel gekozen hebben.

 

3 Onderwijsprogramma

3.1 Planning school en bpv (werk)

Tijdens de opleiding werk je bij een leerbedrijf, de beroepspraktijkvorming (bpv). Verder volg je begeleide onderwijsactiviteiten, zoals lessen, op school of buiten de school. Beide maken deel uit van je onderwijsprogramma.

In onderstaand schema is per studiejaar en per periode aangegeven hoe de verdeling is van begeleide onderwijsuren (bot) en de beroepspraktijkvorming (bpv; werk).

 

  Studiejaar 1:
aantal sbu
Bot 215
Bpv 800
Zelfstudie 600
Totaal sbu 1615
Periode 1
aantal dagen per week
Periode 2
aantal dagen per week
Periode 3
aantal dagen per week
Periode 4
aantal dagen per week
1 1 1 1
4 4 4 4
 
  Studiejaar 2:
aantal sbu
Bot 220
Bpv 800
Zelfstudie 600
Totaal sbu 1620
Periode 1
aantal dagen per week
Periode 2
aantal dagen per week
Periode 3
aantal dagen per week
Periode 4
aantal dagen per week
1 1 1 1
4 4 4 4
 

Gebruikte afkortingen

3.2 Onderwijsprogramma

Hieronder zie je hoe het onderwijsprogramma er op hoofdlijnen uitziet. Aan het begin van elke lesperiode vertellen we je wat je die periode kunt verwachten aan vakken en dergelijke. Een leerjaar heeft vier periodes van elk ongeveer tien weken.

In de opleiding staan leeruitkomsten centraal. Dit zijn stukjes van het beroep die je gaat leren op school, op stage of op je leerwerkplek. Met verschillende bewijzen kan aangetoond worden dat je de leeruitkomst beheerst. Bewijzen zijn bijvoorbeeld een presentatie, product, vlog, verslag, opdracht of iets anders. Je ontwikkeling wordt zichtbaar gemaakt door het gebruik van rubrics. Dat zijn een soort leermeters die aangeven waar je staat in je leerproces en waar je naar toe gaat groeien om uiteindelijk het diploma te behalen. Op basis daarvan kun je samen met de studieloopbaanbegeleider of docent bepalen wat je nodig hebt om aan het eindniveau van de opleiding te voldoen. Zo maken we samen je leren zichtbaar. De weg die je nodig hebt om de leeruitkomsten en uiteindelijk het diploma te behalen is flexibel.

Naam Opleiding: Gastheer/-vrouw
Crebo: 25168
Kwalificatieniveau: 2
Leerweg: BBL
Studieduur: 2 jaar

 

Mijlpalen in het (nominale) opleidingsprogramma:                                   O  = mijlpaal 

Mijlpaal 1

1

1.

Leeractiviteiten:

(opdrachten, workshops enz.)

- Deelname aan gastlessen

- Het volgen van LB-projectdagen opdrachten afronden en reflectieverslagen ingeleverd

2.

De theorie leeruitkomsten

(formatieve toetsen)

- Leeruitkomst: B1-K1: Werkt in de bediening op gevorderd

- Nederlands, Engels (in de beroepscontext), Rekenen Conform programma

3.

Leeruitkomsten gastheer /-vrouw

- Toetsen/verslag presentaties vanuit de leeruitkomst

3.

Werkprocessen

(prestaties)

- LUK: B1-K1: Werkt in de bediening

- Werkproces 1.1 – 1.10 (uit OER) voldoende

4.

De competenties

- Voldoende groei in de competenties van de werkprocessen

(ter beoordeling door de SLB'er op basis de voortgang in de praktijk)

5.

De begeleiding / coaching (POP, reflectieverslagen, enz.)

- Actieve leerhouding

- Verslagen van alle evenementen/ gastlessen en LB-projectdagen in de portfoliomap.

6.

De praktijk

(BPV, Werkplek)

- In de praktijk voldoende en praktijkopdrachten 80 % voldoende

 

 

 

Mijlpaal 2

2

1.

Leeractiviteiten:

(opdrachten, workshops enz.)

- Deelname aan evenementen

- Deelname aan gastlessen

- Het volgen van LB-projectdagen

2.

De theorie leeruitkomst gastheer/-vrouw

(formatieve toetsen)

- Leeruitkomst: B1-K2: bewaakt de voorraad op gevorderd

 

3.

Werkprocessen

(prestaties)

-  LUK: B1-K2: bewaakt de voorraad

- Werkprocessen (uit OER) voldoende

4.

De competenties

- Voldoende groei in de competenties van werkprocessen 2.1 t/m 2.3 (ter beoordeling door de coach op basis de aftekenlijst technieken.)

- LUK: B1-K2: Bewaakt de voorraad volledig uitgevoerd en afgerond)

5.

De begeleiding / coaching (POP, reflectieverslagen, enz.)

- Actieve leerhouding

- Verslagen van alle evenementen/ gastlessen

6.

De praktijk

(BPV, Werkplek)

- In de praktijk voldoende en praktijkopdrachten 80 % voldoende

7.

LB

- Ingevulde aftekenkaart Burgerschap in portfolio (met bewijsdocumenten)

 

 

 

3.3 Leren op school

Onderwijsprogramma crebo :25168  Gastheer / gastvrouw niveau 2

 

Studiejaar 1

 

Studiejaar 2

 

 

Inhoud

onderwijs

Basis deel

Digitaal.boomonderwijs.nl

keuzedeel

Basis deel

Digitaal.boomonderwijs.nl

 

 

BPV

 

 

 

 

- Aan de slag in de praktijk:

- LUK: B1-K1: Werkt in de bediening

- LUK: B1-K2: Bewaakt de voorraad

 

De vakken die je tijdens de opleiding krijgt zijn hieronder weergegeven. De getallen geven het aantal lesuren per week aan.

Voor de BBL opleiding geldt dat je op je werkplek de praktijk opdrachten maakt en de theorie vakken dinsdags op school volgt.

BPV-plan : gastheer /- vrouw niveau 2 BBL

 

 

Studiejaar 1

Studiejaar 2

 

P1

10 wk

 

 

P2

10 wk

P3

10 wk

P4

10 wk

P5 wk

10 wk

P6

10 wk

P7

10 wk

P8

10 wk

Ma

 

BPV

BPV

BPV

BPV

 BPV

BPV

BPV

BPV

Di

School

 

School

School

School

School

School

School

School

Wo

Do

Vr

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

BPV

 

3.4 Excellentieprogramma

We vinden het belangrijk dat jij je talenten kunt ontdekken en verder kunt ontwikkelen. Daarom kun je op het Alfa-college naast je opleiding meedoen aan uitdagende excellentieprogramma’s op elk niveau. Dit is voor iedereen die extra uitgedaagd wil worden!

Afhankelijk van jouw ambities en dromen kun je je opgeven voor verschillende programma’s, bijvoorbeeld voor Cambridge English, een kunst- en cultuurprogramma, een sportief programma waarbij je gaat zeilen, of je kunt werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeldoelen. Met een enthousiaste groep studenten, die net als jij meer uitdaging zoekt, werk je aan leuke, interessante opdrachten en ga je naar inspirerende masterclasses. 

Wil je ontdekken welk programma bij jou past? Meer informatie vind je op  AlfaConnect > Excellentie 

3.5 Leren op de werkplek (bpv)

Voordat de bpv-periode begint, krijg je de digitale bvp gids met instructies over de website https://examenwerk.praktijkbeoordelen.nl. Hierin staat de nodige informatie over wat er in de bpv van je wordt verwacht en de opdrachten die je in de BPV moet uitvoeren. In de bpv (beroepspraktijkvorming/ stage) ben je een lerende student in de beroepspraktijk met ondersteuning van een praktijkbegeleider op de werkplek en een bpv-docent/ begeleider vanuit je opleiding.

Tijdens de bpv staan jouw persoonlijke leerdoelen altijd centraal. Het is jouw opleiding, dus jij bepaalt in grote lijnen aan welke kerntaken/werkprocessen je tijdens je stages wilt gaan werken. Natuurlijk word je bij de voorbereiding en invulling van je persoonlijke leerdoelen door je coach begeleid. Aan het eind van de opleiding moet je kunnen aantonen dat je aan alle kerntaken/werkprocessen hebt gewerkt en dat je praktijkopdrachten en je beoordelingen minimaal met een V(oldoende) zijn afgerond.

Praktijkovereenkomst

De afspraken tussen jou als student [1], het Alfa-college en het bpv-bedrijf worden vastgelegd in de praktijkovereenkomst (POK). De POK moet ingevuld zijn voordat je aan een bpv-periode begint. Hierin staan ook: duur van de bpv-periode, het aantal te maken uren, het adres van het leerbedrijf, de naam van de bpv-docent vanuit school en de bpv-begeleider vanuit het leerbedrijf.

[1] Als je nog geen 18 jaar bent, zijn dat je ouders / is dat je wettelijk vertegenwoordiger.

3.6 Internationale stage en activiteiten

Bij het Alfa-college krijg je de kans om internationale ervaringen op te doen. Er zijn internationale stagemogelijkheden, internationale projecten en excursies naar het buitenland. Je kunt bezoeken brengen aan landen binnen maar ook buiten Europa. 

Een bezoek brengen aan of stage lopen in het buitenland is erg waardevol. Je doet nieuwe ervaringen op, leert andere culturen kennen, verbetert je talenkennis, het staat goed op je CV, je wordt zelfstandiger en krijgt vrienden over de hele wereld! 

Meer informatie kun je vinden op de webpagina Stage in het buitenland. Hier is ook informatie te vinden over mogelijkheden voor tegemoetkoming in kosten. Op elke locatie zijn contactpersonen internationale activiteiten die je informatie kunnen geven en kunnen ondersteunen. Vraag ernaar bij je slb’er.

4 Studievoortgang

4.1 Studieadvies

Tijdens het eerste studiejaar van je opleiding krijg je een studieadvies. Dit advies gaat over hoe het met je studie gaat, hoe jij het doet op de opleiding en of je kans hebt om je diploma te halen. Het studieadvies bestaat uit twee delen: eerst krijg je een (1) voorlopig studieadvies en daarna een (2) definitief studieadvies.

1. Voorlopig studieadvies

Het voorlopig studieadvies heeft twee varianten:

A. Voorlopig positief studieadvies
Bij een voorlopig positief studieadvies maak je voldoende vorderingen.

B. Voorlopig negatief studieadvies
Bij een voorlopig negatief studieadvies maak je onvoldoende vorderingen en twijfelen we of je op deze manier je diploma kan halen.

Wanneer jij een voorlopig negatief studieadvies hebt gekregen, wordt samen met jou een 'studieadviescontract' opgesteld. Hierin staat wat je kunt verbeteren, wat je moet doen om door te mogen gaan met je opleiding, wanneer je dat moet doen en hoe school je hierbij kan ondersteunen. Je krijgt dan een aantal weken de tijd om je resultaten te verbeteren. Samen met jou evalueren we het studieadviescontract, voordat je een definitief studieadvies krijgt.

Wanneer krijg je het voorlopige studieadvies?

In het eerste studiejaar krijg je een voorlopig studieadvies. Wanneer je dit krijgt, hangt af van de duur van je opleiding en het moment waarop jij voor de opleiding bent ingeschreven.

2. Definitief studieadvies

Het definitief studieadvies is (A) positief of (B) negatief.

A. Definitief positief studieadvies
Bij een definitief positief studieadvies maak je goede vorderingen en kun je de opleiding vervolgen.

B. Definitief negatief studieadvies
Je krijgt een definitief negatief studieadvies wanneer je je niet aan de afspraken in het studieadviescontract hebt gehouden en je daardoor nog steeds onvoldoende vorderingen in de opleiding hebt gemaakt. Bij een definitief negatief studieadvies moet je stoppen met de opleiding. School ondersteunt jou dan bij het vinden van een andere passende opleiding.

Wanneer krijg je het definitieve studieadvies?

In het eerste studiejaar krijg je een definitief studieadvies. Wanneer je dit krijgt, hangt af van de duur van je opleiding en het moment waarop jij voor de opleiding bent ingeschreven.

4.2 Regels ten aanzien van studievoortgang

In de voorbereiding op examens wordt je studievoortgang op verschillende manieren bijgehouden. Je voert daarover gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Ook krijg je tijdens je opleiding studieadviezen waarbij we kijken naar je studievoortgang.

Hieronder lees je welke studievoortgangsregels er voor jouw opleiding gelden.

4.3 Versnellen of vertragen

Afhankelijk van je studievoortgang en/of eerder behaalde ervaringen, kun je de opleiding versneld afronden. Andersom is ook mogelijk. Door omstandigheden kan het wenselijk zijn dat je de opleiding vertraagt. Over de mogelijkheden van versnellen of vertragen kun je terecht bij je slb’er.

4.4 Aan- en afwezigheid, te laat komen

Wanneer je bij het Alfa-college een opleiding volgt vinden we het belangrijk dat je aanwezig bent. Daarom is aanwezigheid bij onderwijsactiviteiten verplicht, tenzij anders is aangegeven of afgesproken. We houden je aan-en afwezigheid bij. Ben je ongeoorloofd afwezig (zonder toestemming van school of zonder dat je bent ziek gemeld), dan kunnen er maatregelen volgen. Meer informatie vind je op onze webpagina Ziek en beter melden.

5 Begeleiding

5.1 Studieloopbaanbegeleiding

Als je bij het Alfa-college start met een opleiding, krijg je in de eerste plaats begeleiding van een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er bespreek je regelmatig hoe het met je gaat. Jouw slb’er begeleidt jou tijdens je hele opleiding en bespreekt met je hoe het gaat op school en op stage. Loop je ergens tegenaan tijdens je opleiding of zijn er problemen waardoor het lastig is om door te gaan met je opleiding? Dan kan je dit bespreken met je slb’er.

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren begeleid. Belangrijk is de begeleiding door docenten, je SLB'er en de begeleiding gericht op de bpv. Daarnaast kun je begeleidt worden door het Loopbaancentrum (LBC).

5.2 Bpv-begeleiding

De bpv-docent begeleidt je vanuit de opleiding tijdens de bpv. De bpv-begeleider begeleidt je vanuit het leerbedrijf.

5.3 Loopbaancentrum

Soms heb je meer begeleiding, specialistische hulp of aanpassingen nodig. Misschien twijfel je over je studiekeuze of heb je persoonlijke, studie- of leerproblemen. Je slb'er kan je dan in contact brengen met een adviseur studentenbegeleiding van het Loopbaancentrum (LBC), of je loopt zelf even langs. Deze adviseurs kunnen met je meedenken en kunnen je ondersteuning, begeleiding en loopbaanadvies geven. Ook kunnen ze je helpen bij zoeken naar ondersteuning door anderen, buiten het Alfa-college. Bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Je privacy is gewaarborgd. Meer informatie over het LBC vind je op AlfaConnect, Loopbaancentrum

5.4 Schoolpastoraat

Het schoolpastoraat wil plaats bieden aan een ieder, ongeacht afkomst, religie of cultuur. Er is tijd, plaats en gehoor voor jou, als je vastloopt op school, thuis of in relaties met vrienden. Of als je je juist eenzaam of somber voelt of bang bent, of als je heel stoer bent en het altijd zelf wilt doen zonder dat anderen zich met je bemoeien. Heb je er behoefte aan om over jezelf en wat je wilt na te denken? Wil je een pastor ontmoeten en deze zaken bespreken? Je kunt contact opnemen met de schoolpastor op jouw locatie. Meer informatie vind je op AlfaConnect op de pagina Pastoraat.

5.5 Sociale veiligheid en vertrouwenspersonen

Het Alfa-college wil een veilige school zijn voor iedereen. Heb je een vervelende ervaring op school of je leerbedrijf? Je kunt hierbij denken aan: ongelijke of oneerlijke behandeling, pesten, grensoverschrijdend gedrag etc. Bespreek dit dan met de coördinator van de Veilige school op jouw locatie of met een externe vertrouwenspersoon. Zij kunnen jou daarbij adviseren en helpen. Alle klachten worden vertrouwelijk en serieus behandeld. Meer informatie vind je op AlfaConnect op de omgeving Veilige school.

Heb je een klacht of ben je het niet eens met een besluit van je opleiding? Ga dan naar het online meldpunt klachten en geschillen.
Via het meldpunt stagemisstanden kun je een melding doen over ongepast gedrag op stage (zoals ongelijke behandeling of grensoverschrijdend gedrag) of stagemisbruik (zoals oneigenlijk werk of geen eerlijke vergoeding).

6 Examinering en diplomering

6.1 Examenreglement

Op het gebied van examinering handelt de opleiding volgens de regels en procedures zoals beschreven in het Examenreglement (zie link).

In het Examenreglement staat onder meer:

6.2 Examencommissie

Bij de examencommissie van jouw locatie (LEC) kun je verzoeken voor extra herkansingen en overige verzoeken schriftelijk aanvragen. Het contact loopt via het SSC (Studenten Servicecentrum) van de locatie. Hieronder vind je het e-mailadres waar je de verzoeken naartoe kunt sturen:

SSC locatie Hardenberg
ssc.park@alfa-college.nl

6.3 Diplomavereisten

Voor elke opleiding zijn diplomavereisten opgesteld. Deze horen bij het diplomaplan. In het diplomaplan lees je welke examens je moet afleggen en aan welke andere diplomavoorwaarden je moet voldoen. Voor elk examen is een beslismodel opgesteld, waarin staat hoe en volgens welke criteria we de gemaakte examens boordelen.

Als jouw resultaten dat toelaten, kun je Nederlands of rekenen op een hoger niveau examineren. Je kunt dit aanvragen bij de examencommissie. Meer informatie over de verschillende niveaus Nederlands en rekenen vind je in het document Exameneisen taal en rekenen (zie link).

Hieronder een overzicht van de diplomavereisten:

Kerntaken van het beroep

Nederlands en rekenen

Loopbaan en burgerschap

Je hebt voor beide onderdelen een eindwaardering ‘voldaan’ behaald. Dat betekent dat je voldoende inspanning hebt geleverd.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Keuzedelen

  1. Je voldoet aan de minimale omvang van de keuzedeelverplichting, dat is 480 sbu.
  2. Je hebt een eindresultaat behaald dat voldoet aan de compensatieregeling voor keuzedelen. De compensatieregeling houdt het volgende in:
    • Het gemiddelde van de eindresultaten voor de keuzedelen moet ten minste een 6 of voldoende zijn.
    • Voor minimaal de helft van deze keuzedelen moet het resultaat ten minste een 6 of voldoende zijn.
    • Het resultaat voor een keuzedeel mag nooit lager dan een 4 of een eindwaardering die daaraan gelijk staat zijn.

6.4 Diplomaplan

Hieronder zijn de exameneenheden en overige voorwaarden van het diplomaplan uitgewerkt. De gebruikte afkortingen vind je aan het eind van deze paragraaf.

Kerntaken van het beroep

Kerntaak B1-K1: Werkt in de bediening 25168XP-B1-K1
Code Naam Vorm WP P Plaats Duur Schaal M W
EIND Eindresultaat flex   10 (0) 1
K1.01 Werkt in de bediening Pvb B1K1W1,
B1K1W2,
B1K1W3,
B1K1W4,
B1K1W5,
B1K1W6,
B1K1W7,
B1K1W8,
B1K1W9,
B1K1W10
flex BI 5  uur 10 (1) 5.5 90
K1.02 Engels Gesprekken voeren A2 MON B1K1W2,
B1K1W4
flex BI 30  min 10 (1) 4.0 10
Toelichting:
-
Kerntaak B1-K2: Bewaakt de voorraad 25168XP-B1-K2
Code Naam Vorm WP P Plaats Duur Schaal M W
EIND Eindresultaat B1K2W1,
B1K2W2,
B1K2W3
flex   10 (0) 1
K2.01 Bewaakt de voorraad Pvb flex BPV 17  uur 10 (1) 5.5 1
Toelichting:
-

Nederlands

Nederlands 2F 99999G-NED-2F
Code Naam Vorm P Plaats Duur Schaal M W
EIND Eindresultaat flex   10 (0)
CE Lezen en luisteren 2F CE flex   10 (1) 1.0 1
IE Berekening NED 2F flex   10 (1) 1.0 1
GE Gesprekken voeren 2F flex   10 (1) 1.0 1
SP Spreken 2F flex   10 (1) 1.0 1
SC Schrijven 2F flex   10 (1) 1.0 1
Toelichting:

De afnameduur van de examens verschilt per examen. Hieronder per examen de afnameduur (indicatie). Dit is exclusief eventuele voorbereidingstijd.

  • Lezen & luisteren CE: 90 minuten.
  • Gesprekken voeren: 10 minuten.
  • Spreken: 5-10 minuten.
  • Schrijven: 75 minuten.

Rekenen

Rekenen mbo-2 99999G-REK-N2
Code Naam Vorm P Plaats Duur Schaal M W
EIND Eindresultaat flex   10 (0)
IE Rekenen mbo-2 flex   10 (1) 4.5 1
Toelichting:

Afnameduur van het examen Rekenen mbo-2 is 120 minuten.

Loopbaan en burgerschap

LB 25168XP-LB
Code Naam Plaats Schaal M W
EIND Eindresultaat VNV
LB1 Loopbaan VNV V 1
LB2 Burgerschap VNV V 1
Toelichting:
-

Beroepspraktijkvorming

BPV 25168XP-BPV
Code Naam Plaats Schaal M
EIND Eindresultaat OVG
BPV Beroepspraktijkvorming OVG V
Toelichting:
-

Keuzedelen

Je vindt de examenplannen van de keuzedelen in de keuzedelengids van de locatie. Deze vind je op AlfaConnect: Keuzedelen.

Gebruikte afkortingen

Code = code van het examen of van het berekend resultaat van onderliggende examens
K1.01, K1.02, K2.01, CE, GE, SP, SC Code van examens
IE, K1.B1, K1.B2 Code van een tussenberekening van twee of meer onderliggende examens
Vorm = examenvorm
PvB proeve van bekwaamheid
PE praktijkexamen
KE kennisexamen
VE vaardigheidsexamen
CE centraal examen
MON mondeling examen
SE schriftelijk examen
WV werkstuk, verslag
CEX casusexamen
CGI criterium gericht interview
POR portfolio
SIM simulatie
ASS assessment
PRE presentatie
X overig (toelichting onder 'Toelichting')
WP = werkproces
Bx-Kx-Wx Basis x-Kerntaak x-Werkproces x
Px-Kx-Wx Profiel x-Kerntaak x-Werkproces x
P = periode
1, 2, 3, ... onderwijsperiode waarin (de start van) het examen normaal staat gepland
flex de periode wanneer het examen wordt afgenomen is flexibel
Plaats = plaats afname
BI binnenschools
BU buitenschools (niet-zijnde het leerbedrijf)
BPV leerbedrijf van de bpv
Duur (indicatie van reguliere afnameduur)
min minuut of minuten
uur uur of uren
dgn dag of dagen
wkn week of weken
Schaal
10 (0) cijfer tussen 1-10 (0 decimaal)
10 (1) cijfer tussen 1,0-10 (1 decimaal)
OVG onvoldoende - voldoende - goed
VNV voldaan - niet voldaan
BNB behaald - niet behaald
W = weging

6.5 Diploma, mbo-certificaat of mbo-verklaring

Als je aan alle diplomeringsregels hebt voldaan, ontvang je het diploma met daarbij een resultatenlijst. Op het diploma zelf komen keuzedelen te staan die je met een voldoende of hoger hebt afgerond.

Wanneer je een excellente prestatie hebt geleverd, dan komt op het diploma ‘cum laude’ te staan als aan de voorwaarden wordt voldaan, zie hiervoor het Examenreglement (zie link).

Mocht je je diploma niet hebben behaald, maar wel een onderdeel (voldoende of hoger) hebben afgerond, waarvoor je een certificaat kunt behalen, dan heb je recht op een mbo-certificaat.

En als je een of meer examenonderdelen hebt behaald (geen certificaat), dan heb je recht op een mbo-verklaring. Afgeronde bpv-onderdelen en/of overige onderdelen geven mogelijk ook recht op een mbo-verklaring.

6.6 Na je opleiding

Tijdens en met name aan het eind van je opleiding bieden we je begeleiding bij je vervolgstap. Als je de opleiding (met diploma) verlaat, vraagt je slb’er of een medewerker van het Loopbaancentrum altijd wat je hierna gaat doen. Ga je bijvoorbeeld doorleren, werken, iets anders doen of weet je het nog niet? In de laatste twee gevallen kun je hulp krijgen van het Loopbaancentrum.

Ook na je opleiding bij het Alfa-college kan onze begeleiding doorlopen. Bijvoorbeeld als je extra begeleiding hebt gekregen. Dan kunnen we met jouw toestemming, je nieuwe opleiding of werkgever hierover informeren. Zo kun je nóg beter van start met je nieuwe opleiding of baan.

Ben je jonger dan 23 jaar en heb je nog geen startkwalificatie (diploma op niveau 2), dan heb je altijd een toekomstgesprek bij het Loopbaancentrum. 

6.6.1 Na je opleiding: aan het werk

De gastheer /- vrouw kan zich op basis van ervaring en scholing ontwikkelen tot Zelfstandig werkend gastheer /- vrouw.

De Zelfstandig werkend gastheer /- vrouw kan werken in het restaurant van een  horecabedrijf. Hij kan zich binnen de horeca op de arbeidsmarkt ontwikkelen tot Leidinggevende.

6.6.2 Na je opleiding: doorleren

Binnen het onderwijs kan hij doorstromen naar de opleiding manager ondernemer horeca. Ook bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar een andere niveau 4 opleiding.

6.7 Alumni

Het Alfa-college houdt graag contact met oud-studenten (alumni). Jouw opleiding doet dit  door speciale alumnibijeenkomsten te organiseren, alumni te betrekken bij evenementen of open dagen, ervaringen te delen, alumni in te zetten als gastdocent en bpv-begeleider, et cetera. Ook voor jou zijn er uiteraard voordelen om je na het behalen van je diploma aan te sluiten bij ons alumninetwerk.

Denk daarbij aan:

Je vindt meer informatie op onze webpagina over Alumni.

7 Schoolkosten

Algemene kosten

De regelingen rondom het lesgeld en cursusgeld zijn wettelijk vastgelegd. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt elk jaar de hoogte van de bedragen vast. Op onze webpagina Schoolkosten vind je hierover meer informatie. Hier lees je ook meer over onder andere studiefinanciering, fondsen, de ov-studentenkaart, laptop, en mogelijke teruggave van les- of cursusgeld. En je vindt er nog veel meer informatie over alles wat met Schoolkosten te maken heeft.

Leermiddelen

Dit zijn leermiddelen, instrumenten en gereedschappen die je verplicht bent zelf aan te schaffen al dan niet via de school. De kosten van de leermiddelen worden gepubliceerd op onze website bij de informatie van de opleiding onder het kopje 'Kosten'.

Overige kosten

Je kunt kiezen of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school. Hiervoor vragen we extra kosten die we apart in rekening brengen. Deze vind je ook onder ‘Kosten’.

8 Afspraken binnen de opleiding

De volgende regels en afspraken gelden voor in de lokalen:

- Wanneer de docent met de les is begonnen, zal de docent aangeven of je de les nog in mag

- Water in een afsluitbare fles is toegestaan in de les

- Telefoon en internetgebruik in overleg met de docent en het vak

- Bij het verlaten van het lokaal wordt het lokaal netjes achtergelaten

- Tijdens de praktijklessen is bedrijfskleding schoon en in orde.

Naast het behalen van de mijlpalen en de summatieve toetsen, worden de studievoortgang en het gedrag van de deelnemer ook op andere punten in de gaten gehouden. Als een deelnemer bijvoorbeeld veelvuldig verzuimt en/of te laat komt, niet op tijd of geen BPV-plek heeft gevonden of zijn schoolzaken op andere wijze niet op orde heeft, dan wordt de deelnemer (en indien minderjarig ook zijn ouder(s)/verzorger(s)) op zijn gedrag en achterblijvende studievoortgang gewezen). 

Gesprek met de SLB'er

Indien het docententeam signaleert dat de deelnemer bepaald gedrag vertoont en/of dat de studievoortgang van de deelnemer gevaar loopt, dan krijgt de deelnemer een gesprek met zijn SLB'er. Van dit gesprek wordt verslag gelegd dat deel uitmaakt van het portfolio van de deelnemer en een kopie hiervan maakt deel uit van het deelnemersdossier op school.

Studievoortgangscontract

Als een deelnemer na herhaaldelijke gesprekken en na het krijgen van een gele, oranje en rode kaart nauwelijks tot geen verbetering in zijn gedrag en/of studievoortgang laat zien, dan treedt het studievoortgangscontract in werking. De regeling rondom het studievoortgangscontract staat beschreven in de algemene voorwaarden onderwijsovereenkomst.

Uitzondering

In situaties waarbij de studievoortgang ernstig gevaar loopt, kan het docententeam ervoor kiezen om samen met de opleidingsmanager de opleiding van de deelnemer tussentijds te beëindigen, zonder dat er een gele, oranje en/of rode kaart is verstrekt. In dat geval treedt onmiddellijk het traject met studievoortgangscontract in werking.

Inleveren van producten

Als een deadline niet is gehaald, betekent dit een onvoldoende voor de eerste, reguliere kans. Vervolgens heeft de deelnemer recht op de tweede gelegenheid (de eerste gelegenheid is dus voorbij).

Alle verslagen worden bij deSLB'er persoonlijk ingeleverd.

Projecten en evenementen

Studenten zijn verplicht mee te doen aan projecten en evenementen die in en buiten de school georganiseerd worden. Het kan voorkomen dat je ’s avonds of in het weekend meewerkt aan projecten en evenementen. Een aantal van deze projecten kunnen aangemerkt worden als een maatschappelijke stage.

 

 

Vaststellingen

Versie Vastgesteld door Datum
1 William Bakker 20-03-2025