Van harte welkom op het Alfa-college. In deze Opleidingswijzer vind je informatie over de onderwijs- en examenregeling, waaronder: de inhoud en inrichting van je opleiding, de studievoortgangsregels, de begeleiding en de examens. Bij de Opleidingswijzer horen ook de aparte documenten:
N.B. Het intranet AlfaConnect kun je bereiken zodra je bent ingeschreven op het Alfa-college en een account hebt ontvangen van het Alfa-college.
Algemene, praktische informatie vind je via de webpagina Scholieren onder het kopje ‘Praktische info’. Je vindt daar onder meer informatie over:
Op de webpagina Locatiewegwijzer vind je ook de informatie over (digitale) voorzieningen, waaronder:
Daarnaast vind je in het Studentenstatuut een overzicht van alle rechten en plichten die jij als student hebt tijdens je opleiding.
De inhoud van de Opleidingswijzer is met zorgvuldigheid tot stand gekomen. Verandert er tijdens je opleiding iets in onderwijs, begeleiding of examinering, dan laten we je dit op tijd weten. Er bestaat echter altijd de mogelijkheid dat de informatie in de Opleidingswijzer na verloop van tijd is verouderd of niet langer juist is. Heb je nog vragen, dan kun je deze stellen aan je studieloopbaanbegeleider (slb'er).
Veel plezier en succes met je opleiding!
Het Beroep
Als gediplomeerd kapper kun je werken bij verschillende kappersbedrijven; gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde en specifieke kapsalons. Je kan de basis haarbehandelingen uitvoeren, zoals het verzorgen van haar en de hoofdhuid, knippen van het haar, (ont)kleuren van het haar en föhnen van haar bij een dame. Je werkt zelfstandig onder begeleiding van je leidinggevende.
De goede beroepshouding
In je werk ben je je continu bewust van de noodzaak tot hygiënisch, zorgvuldig en kwaliteitsbewust werken volgens het Arboconvenant/-beleidsregels voor de kappers. Je bent maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd. Je weet wat er speelt in de maatschappij en kan daarover met klanten in gesprek gaan. Ook kun je goed met mensen omgaan, je inleven in de klant en je hebt een dienstverlenende en een klantgerichte instelling. Verder heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van je eigen werk en je klanten; je bent accuraat, resultaatgericht en ondernemend.
Onderstaande kerntaken en werkprocessen horen bij het beroep. Deze worden geëxamineerd en vind je terug in het diplomaplan.
Kerntaak | Werkprocessen | |
---|---|---|
B1-K1 | B1-K1-W1 Ontvangt klant | |
Haarbehandeling voorbereiden en afronden | B1-K1-W2 Stelt DAB-plan op en vast | |
B1-K1-W3 Rondt haarbehandeling af | ||
B1-K2 | B1-K2-W1 Verzorgt het haar en de hoofdhuid | |
Basis haarbehandeling uitvoeren | B1-K2-W2 Knipt het haar | |
B1-K2-W3 Kleurt en ontkleurt het haar | ||
B1-K2-W4 Föhnt het haar van een dame |
Moderne vreemde taal
Er gelden geen moderne vreemde talen voor je opleiding.
Beroepsvereisten en/of branchevereisten
Voor je opleiding gelden onderstaade vereisten.
Beroepsvereisten:
De kapper werkt als uitvoerend medewerker in een kappersbedrijf. Hij/zij voert diverse werkzaamheden zelfstandig uit en is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van zijn taken en voor de kwaliteit van het door hem afgeleverde werk.
Een haarbehandeling voorbereiden en afronden:
Een basis haarbehandeling uitvoeren:
Dienstverlening en communicatie staan centraal in het beroep.
Bij de opleiding Haarverzorging:
Om je diploma te behalen, krijg je ook andere onderdelen, waaronder generiek (algemeen) Nederlands en rekenen. Onder ‘Diplomavereisten’ en in het ‘Diplomaplan’ staat wat nodig is voor het behalen van je diploma. Hieronder een korte toelichting.
Nederlands
Bestaat uit de volgende vaardigheden:
Tijdens je opleiding krijg je generiek Nederlands en rekenen. Goede taal- en rekenvaardigheden zijn nodig om je opleiding beter te volgen, maar ook voor het maatschappelijk functioneren en om een doorstroom naar een hoger onderwijsniveau te bevorderen.
Rekenen
Bestaat uit de volgende onderdelen:
Loopbaan
Dit onderdeel is gericht op loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB). Je ontdekt en ontwikkelt jouw eigen (arbeids)identiteit, kwaliteiten, drijfveren en ambities. Wie ben ik, wat kan ik, wie wil ik zijn, wat moet ik daarvoor doen en wie kan mij daarbij helpen? Je leert reflecteren, keuzes maken, passende vervolgstappen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je (studie)loopbaan.
Bij LOB staan de volgende onderdelen centraal:
Je zult je ook na je opleiding moeten blijven ontwikkelen. Veranderingen in de samenleving en het beroepenveld volgen elkaar steeds sneller op. Om bij te kunnen blijven zal het noodzakelijk zijn dat je je leven lang zult moeten blijven ontwikkelen. Gedurende je opleiding krijg je o.a. 2 lesuren Loopbaan per week en gebruiken wij de online methode Grondstof. Je voert verschillende loopbaanactiviteiten uit. Als je aan alle verplichte inspanningen hebt voldaan, wordt de Aftekenkaart Loopbaan ondertekend en geplaatst in je examendossier.
Docenten begeleiden je tijdens de reguliere onderwijsactiviteiten. Je slb’er is een docent die je begeleidt bij je voortgang en ontwikkeling in de opleiding. Je wordt bij aanvang van je opleiding gekoppeld aan een slb’er . In de begeleidingsgesprekken met je slb’er maak je afspraken over activiteiten die je onderneemt om je verder te ontwikkelen.
Burgerschap
Met het onderdeel burgerschap bereid jij je voor op het goed kunnen deelnemen aan onze samenleving. Daarnaast bereid je je met burgerschap ook voor om goed te kunnen functioneren in je beroep. We besteden daarom aandacht aan levensbeschouwelijke ontwikkeling en (beroeps)ethiek, waarbij kritische denkvaardigheden belangrijk zijn. Ook is er aandacht voor de onderdelen:
Duurzaamheid en zingeving zijn belangrijke thema’s die als rode draad door het programma lopen.
Tijdens je opleiding voer je verschillende burgerschapsactiviteiten uit. Je kan verschillende activiteiten kiezen tijdens excursies en themadagen. Ook zijn er opdrachten waarin je beroepsspecifieke onderdelen combineert met burgerschap. Denk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en wereldburgerschap tijdens een internationale stage.
Het programma binnen de Kappersopleiding op de Kluiverboom heeft een programma waarbij een deel van het programma is bepaald door de opleiding en waarbij je een deel van het programma zelf kan invullen. Je hebt zelf invloed op de vormgeving en uitvoering van bepaalde projecten. Er wordt binnen burgerschap gewerkt aan diverse opdrachten, gastlessen (o.a. door onze pastor) en projecten gekoppeld aan de verschillende dimensies. Deze projecten zijn bijvoorbeeld bij de Voedselbank, het Beatrixoord, Lentis of Verzorgingstehuizen. Ook worden er Kinderknipmiddagen georganiseerd. Je mag gekiezen uit opdrachten die klaar liggen, en je mag zelf met initiatieven komen. Een voorbeeldproject is dat je mensen bij de voedselbank in het zonnetje gaat zetten door ze een gratis knipbeurt aan te bieden. Ook ga je ouderen een fijne dag bezorgen door zo’n dag te organiseren in verzorgingstehuizen. Dit is het perfecte voorbeeld van burgerschap combineren met je eigen vakgebied. In de voorbereiding en tijdens het project zul je begeleid worden door docenten binnen het team. Je krijgt uiteindelijk punten nadat de desbetreffende opdracht is ingeleverd en als voldoende is beoordeeld door de docent. Ook wordt meegewogen of je actief hebt deelgenomen aan een project of gastles.
Daarnaast kun je meedoen met andere activiteiten zoals festivals, digitale ontmoetingen met internationale studenten, toneelstukken, etc. Ga je op buitenlandse stage is het mogelijk om burgerschapsactiviteiten te ondernemen die vooraf worden afgesproken met de teamcoördinator Haarverzorging en de slb’er.
Bij een aantal opdrachten hoort het maken van een verslag of presentatie/gesprek. Hierbij beschrijf/vertel je wat het doel is van het desbetreffende project/opdracht (dimensie), hoe de voorbereiding ging, wat die dag is gedaan, of tijdens de dag het beoogde doel is bereikt en hoe je terugkijkt op de dag en wat je meeneemt (naar het volgende project/opdracht). Hoe je deze verantwoording doet is aan jezelf. Dit kan aan de hand van een verslag, vlog, blog, website, Prezi, Padlet, Powerpoint presentatie, groepsgesprek, etc. Het overzicht van de verschillende activiteiten en de bijbehorende opdrachten en de beoordeling voor Burgerschap kun je terug vinden in It's learning.
Fit for Life
Fit for life is een onderdeel van burgerschap. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Wat voor opleiding je ook kiest en wat voor beroep je ook gaat uitoefenen, je krijgt in ieder geval maar 1 lichaam waar je je hele leven mee moet doen. Daarom is het van belang dat je voldoende informatie krijgt over diverse leefstijlthema’s en de BRAVO factoren. Daarnaast kom je ook op een plezierige manier in aanraking komt met verschillende sporten. Het programma bestaat uit minimaal 2 periodes met sportlessen en/of een weerbaarheidstraining verspreid over de leerjaren. Het fit for life team organiseert jaarlijks het Introfit event (1e jrs), het Winterkerst-event (alle jaren) en het Fitflex-event (alle jaren). Coaches melden zelf de klassen aan.
Voor alle leerjaren geldt een eis van 80% aanwezigheid en een actieve bijdrage in de les.
Als je hebt voldaan aan de eis, dan ben je klaar met Fit for Life. Uitzonderingen hierop worden besloten door de Fit for Life coördinator. Deze afspraken worden vastgelegd in je profiel op www.inschrijvenburgerschap.nl
De sportlessen vinden plaats in en rond de Kluiverboom.
Zodra je burgerschap inclusief Fit for Life voldoende hebt afgerond, wordt de aftekenkaart burgerschap in je examendossier geplaatst.
Wil je meer weten over onze visie op burgerschap? Kijk dan op ons intranet AlfaConnect: Samen leren en leven | Burgerschap en persoonlijke vorming
Tijdens je opleiding ben je aan het werk in het leerbedrijf, dat is de beroepspraktijkvorming (bpv) binnen de opleiding. Tijdens het werk leer je het beroep in de praktijk. Belangrijk is dat je het werk doet op een officiële praktijkplaats, het leerbedrijf.
In de bpv-gids staat precies beschreven hoe de bpv is georganiseerd. De bpv-gids ontvang je voor aanvang van de beroepspraktijkvorming.
Tijdens je opleiding kies je één of meer keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan een keuzedeel gericht zijn op de voorbereiding op een andere opleiding. Als je meer uitleg wilt over wat keuzedelen zijn dan kun je meer informatie vinden op AlfaConnect: Wat zijn keuzedelen?
Per opleiding kan het aantal keuzedelen verschillen. Voor jouw opleiding kies je verplicht minimaal 480 sbu (studiebelastingsuren) aan keuzedelen. Een keuzedeel heeft een studiebelasting van 240, 480 of 720 uren.
Rond je het examen van een keuzedeel af met minimaal een 6 of een voldoende, dan komt het keuzedeel op de voorkant van je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
In de keuzedelengids van jouw locatie vind je de keuzedelen die op jouw locatie worden aangeboden. De keuzedelengids van jouw locatie vind je op AlfaConnect: Keuzedelen. Per keuzedeel vind je meer informatie, zoals wat het keuzedeel inhoudt en wat je moet weten over het examen. Als er voorwaarden zijn om het keuzedeel te kunnen volgen, staat dat er ook bij.
Hoe je keuzedelen kiest en hoe je je kunt inschrijven voor de keuzedelen, hoor je tijdens de opleiding. Op AlfaConnect > Keuzedelen > Hoe kan ik kiezen? wordt uitgelegd hoe je keuzedelen kiest in Eduarte.
In het eerste leerjaar volg je het keuzedeel ‘’Klantcontact en verkoop’’ in circa drie perioden, twee lesuren per week tijdens het coach uur. Dit keuzedeel (code K0059) volg je via All You Can Learn, het online blended learning. In het tweede leerjaar bieden we je naast de afgemene ook beroepsgerichte keuzedelen aan die aansluiten bij de doelgroep en het werkveld zoals visagie en nailstyling. In het eerste leerjaar kun je een keuze maken voor de keuzedelen in het tweede leerjaar.
Je slb’er kan je helpen om de juiste keuze te maken voor de keuzedelen in het tweede leerjaar.
Tijdens de opleiding werk je bij een leerbedrijf, de beroepspraktijkvorming (bpv). Daarnaast volg je lessen en andere begeleide onderwijsactiviteiten op school of buiten de school. Beide maken deel uit van je onderwijsprogramma.
In onderstaand schema is per studiejaar en per periode aangegeven hoe de verdeling is van begeleide onderwijsuren (bot) en de beroepspraktijkvorming (bpv; werk).
Studiejaar 1: aantal sbu |
|
---|---|
Bot | 270 |
Bpv | 840 |
Zelfstudie | 490 |
Totaal sbu | 1600 |
Periode 1 aantal dagen per week |
Periode 2 aantal dagen per week |
Periode 3 aantal dagen per week |
Periode 4 aantal dagen per week |
---|---|---|---|
1 | 1 | 1 | 1 |
4 | 4 | 4 | 4 |
Studiejaar 2: aantal sbu |
|
---|---|
Bot | 297 |
Bpv | 840 |
Zelfstudie | 463 |
Totaal sbu | 1600 |
Periode 1 aantal dagen per week |
Periode 2 aantal dagen per week |
Periode 3 aantal dagen per week |
Periode 4 aantal dagen per week |
---|---|---|---|
1 | 1 | 1 | 1 |
4 | 4 | 4 | 4 |
Gebruikte afkortingen
Hieronder zie je hoe het onderwijsprogramma er op hoofdlijnen uitziet. Aan het begin van elke lesperiode vertellen we je wat je die periode kunt verwachten aan vakken en dergelijke. Een leerjaar heeft vier periodes van elk ongeveer tien weken.
Tijdens de opleiding volg je lessen en andere onderwijsactiviteiten op school of buiten de school. Daarnaast loop je stage in de beroepspraktijk, de beroepspraktijkvorming (bpv). Dit kan in Nederland maar ook in het buitenland. Samen maken zij deel uit van het onderwijsprogramma. Hieronder is het onderwijsprogramma op hoofdlijnen beschreven. Aan het begin van elke periode wordt meer in detail uitgelegd wat in die periode aan bod komt.
Algemeen
Bij de opleiding Haarverzorging word je opgeleid tot kapper/kapster.
Het beroep van kapper/kapster kun je rekenen tot de commerciële dienstverlening, hierbij staat de klant centraal. Daarom is het van belang dat jij de klant goed begrijpt en de wensen van de klant kunt omzetten in een perfecte dienstverlening. Communicatie met de klant en beheersing van de vaktechnische handelingen zijn dus twee belangrijke onderdelen van het kappersvak.
Binnen het kappersvak wordt veel waarde gehecht aan:
Kenmerkend voor de opleiding Haarverzorging:
In de BOL-variant (beroepsopleidende leerweg) van de opleiding betekent beroepspraktijkvorming (bpv) dat je stage loopt in de beroepspraktijk van de gekozen beroepsrichting. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je betaald of onbetaald in de beroepspraktijk van de gekozen beroepsrichting en ga je één of twee dagen in de week naar school voor een ondersteunend onderwijsprogramma.
Wedstrijden / projecten
Je doet mee aan schoolwedstrijden/projecten die in en buiten de school georganiseerd worden.
Praktijklessen
Het is noodzakelijk dat je tijdens de praktijklessen oefent op zelf meegebrachte modellen.
De praktijkdocent geeft aan welk type modellen en hoeveel modellen je mee moet nemen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je ook daadwerkelijk voldoende modellen meeneemt.
Tip: begin op tijd met het regelen van modellen uit bijvoorbeeld je familie en vriendenkring.
Leren op school
Het opleidingsprogramma bestaat uit lessen, workshops, trainingen, simulaties, beroepspraktijkvorming, opdrachten, prestaties, projecten en dergelijke. De beroepspraktijk is leidend voor de inhoud van het opleidingsprogramma.
Lesrooster en planning
Gedurende je opleiding kun je via Xedule je rooster en roosterwijzigingen zien. Via Teams en It's learning kun je belangrijke documenten inzien die je nodig hebt voor je opleiding, zoals de jaarplanning, de nominale leerlijn, het lesprogramma, de toets planningen en de PVB’s. Je ziet wat je moeten leren en welke opdrachten je moet maken en welke modellen je mee moet nemen voor de praktijklessen. Aan het begin van elke periode wordt op Teams een les- en toetsprogramma voor 10 weken geplaatst, waarin per week beschreven staat wat het onderwerp, de lesinhoud en de taak van de les is. Ook staat hierin aangegeven wanneer je een toets hebt of wanneer je een opdracht of verslag moet inleveren. Je vorderingen kun je zelf zien in Eduarte.
Het opleidingsprogramma kenmerkt zich door een duidelijk gestructureerd curriculum. Het opleidingsprogramma bestaat uit lessen, workshops, trainingen, simulaties, beroepspraktijkvorming, opdrachten, presentaties en dergelijke. De structuur van de opleiding is van geleid naar begeleid /zelf verantwoordelijk werken.
Kenmerkend voor de opleiding is dat de inhoud zeer praktijkgericht is en de theorie ondersteunend is aan de praktijk. De vak technieken worden geleerd door de theorie te laten terugkomen in de praktijk (integraal leren) en daarbij concentrisch (waarbij dezelfde stof enige malen, telkens uitgebreider, wordt behandeld) te werken. Elke vak techniek wordt in stappen aangeleerd en wordt geoefend om zo routine op te bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende didactische werkvormen (digitaal, voordoen, groepswerk, frontaal les geven etc.) om zo aan elke leerstijl te kunnen voldoen.
Elke groep heeft 1 avondles om ook in de avonduren modellen mee te kunnen nemen.
Vakken die je volgt tijdens je opleiding:
pra: Praktijk
kap: Kapsalon New Look
SLB: Studieloopbaan begeleiding
lb: Loopbaan en burgerschap
sov: Sociale vaardigheden
vth: Vak-theorie
rek: Rekenen
ned: Nederlands
spo: Sport
Keuzedeel
We vinden het belangrijk dat jij je talenten kunt ontdekken en verder kunt ontwikkelen. Daarom kun je op het Alfa-college naast je opleiding meedoen aan uitdagende excellentieprogramma’s op elk niveau. Dit is voor iedereen die extra uitgedaagd wil worden!
Afhankelijk van jouw ambities en dromen kun je je opgeven voor verschillende programma’s, bijvoorbeeld voor Cambridge English, een kunst- en cultuurprogramma, een sportief programma waarbij je gaat zeilen, of je kunt werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeldoelen. Met een enthousiaste groep studenten, die net als jij meer uitdaging zoekt, werk je aan leuke, interessante opdrachten en ga je naar inspirerende masterclasses.
Wil je ontdekken welk programma bij jou past? Meer informatie vind je op AlfaConnect > Excellentie
Tijdens de bpv ben je een lerende student in de beroepspraktijk. Je krijgt ondersteuning van een bpv-begeleider op de werkplek. Een bpv-docent begeleidt je vanuit de opleiding.
Naast praktijklessen op school ga je ook veel praktijkervaring opdoen in de Beroepspraktijkvorming (bpv = stage). Inzet en correct gedrag zijn niet alleen van belang op school, maar zeker ook tijdens de bpv. Gedurende de opleiding ga je in het eerste jaar 1 dag per week op stage. Behalve die éne dag per week heb je in het eerste leerjaar 3 extra bpv-weken. In het tweede jaar 1 dag per week op stage en 4 extra bpv-weken. Zoek zo snel mogelijk een stageplaats bij een erkend leerbedrijf!
Voor de BBL leerlingen die 1,5 dag per week op school zijn, geldt dat ze een arbeidsovereenkomst hebben bij een erkend leerbedrijf voor het kappersbedrijf van minimaal 21 klokuren.
Diploma-eis: op de beroepspraktijkvorming (bpv) is minimaal een voldoende behaald.
Bpv-gids
Voordat de bpv-periode begint, ontvang je de bpv-gids. Hierin staat de nodige informatie over wat er in de bpv van je wordt verwacht en de opdrachten die je in de BPV moet uitvoeren. In de BPV ben je een lerende student in de beroepspraktijk met ondersteuning van een praktijkbegeleider op de werkplek en een bpv-docent/ begeleider vanuit je opleiding.
Bpv-docent vanuit school:
Je bpv-docent is de begeleider die vanuit de opleiding contacten onderhoudt met het leerbedrijf. Hij bespreekt met jou en je bpv-begeleider hoe je voortgang en ontwikkeling verlopen binnen de bpv. Wanneer er problemen zijn, kun je altijd contact opnemen met je bpv-docent.
De bpv-docent
Je krijgt op school een bpv- docent toegewezen. De bpv-docent is het aanspreekpunt voor alle bpv vragen. De bpv-docent bezoekt het bpv- bedrijf minimaal twee keer per schooljaar, na het maken van een afspraak. De bpv-docent heeft daarnaast minimaal 2 keer telefonisch contact met de bpv-begeleider van het bpv-bedrijf.
De Bpv docent:
Slb"er:
Bpv-begeleider vanuit het leerbedrijf (bpv)
Binnen het leerbedrijf word je begeleid door een bpv-begeleider van het leerbedrijf. Je maakt met hem/haar afspraken over de werkzaamheden en/of opdrachten die je binnen je leerbedrijf gaat uitvoeren en bespreekt dit met de bpv-docent en/of Slb"er.
Begeleiding op de bpv-plaats:
Binnen het leerbedrijf word je begeleid door een Bpv-begeleider van het leerbedrijf. Je maakt met je bpv-begeleider afspraken over de werkzaamheden en/of opdrachten die je binnen je leerbedrijf gaat uitvoeren en bespreekt dit met je bpv-docent.
Praktijkovereenkomst
De afspraken tussen jou als student [1], het Alfa-college en het bpv-bedrijf worden vastgelegd in de praktijkovereenkomst (POK). De POK moet ingevuld zijn voordat je aan een bpv-periode begint. Hierin staan ook: duur van de bpv-periode, het aantal te maken uren, het adres van het leerbedrijf, de naam van de bpv-docent vanuit school en de bpv-begeleider vanuit het leerbedrijf.
[1] Als je nog geen 18 jaar bent, zijn dat je ouders / is dat je wettelijk vertegenwoordiger.
Bij het Alfa-college krijg je de kans om internationale ervaringen op te doen. Er zijn internationale stagemogelijkheden, internationale projecten en excursies naar het buitenland. Je kunt bezoeken brengen aan landen binnen maar ook buiten Europa.
Een bezoek brengen aan of stage lopen in het buitenland is erg waardevol. Je doet nieuwe ervaringen op, leert andere culturen kennen, verbetert je talenkennis, het staat goed op je CV, je wordt zelfstandiger en krijgt vrienden over de hele wereld!
Meer informatie kun je vinden op de webpagina Internationale activiteiten. Hier is ook informatie te vinden over mogelijkheden voor tegemoetkoming in kosten. Op elke locatie zijn contactpersonen internationale activiteiten die je informatie kunnen geven en kunnen ondersteunen. Vraag ernaar bij je slb’er.
Tijdens het eerste studiejaar van je opleiding krijg je twee keer een studieadvies. Dit is een advies over jou en je studie en daarvoor kijken we naar hoe jij het doet op de opleiding. Eerst krijg je een (1) voorlopig studieadvies en daarna een (2) definitief studieadvies.
1. Voorlopig studieadvies
Het voorlopige studieadvies heeft drie mogelijkheden:
A. Voorlopig positief studieadvies
Bij een voorlopig positief studieadvies maak je voldoende vorderingen.
B. Voorlopig positief studieadvies met aandachtspunten
Bij een voorlopig positief studieadvies met aandachtspunten blijft je op bepaalde onderdelen achter, maar verwachten we dat je je diploma kunt halen. Samen met jou stellen we een begeleidingsplan op.
C. Voorlopig negatief studieadvies
Bij een voorlopig negatief studieadvies maak je onvoldoende vorderingen.
Bij een voorlopig negatief studieadvies wordt een ‘studievoortgangscontract’ opgesteld. Dit is een schriftelijke waarschuwing. Hierin staat wat je kunt verbeteren, wat je moet doen om door te mogen gaan met je opleiding, wanneer je dat moet doen en hoe school je hierbij kan ondersteunen. Je krijgt dan een aantal weken de tijd om je resultaten te verbeteren. Samen met jou evalueren we het studievoortgangscontract, voordat je een definitief studieadvies krijgt.`
Wanneer krijg je het voorlopige studieadvies?
In het eerste studiejaar krijg je een voorlopig studieadvies. Wanneer je dit krijgt, hangt af van de duur van je opleiding.
2. Definitief studieadvies
Het definitief studieadvies is (A) positief of (B) negatief.
A. Definitief positief advies
Bij een definitief positief advies maak je goede vorderingen en kun je de opleiding vervolgen.
B. Definitief negatief advies
Bij een definitief negatief advies moet je stoppen met de opleiding. School ondersteunt jou dan bij het vinden van een andere passende opleiding.
Wanneer krijg je het definitieve studieadvies?
In het eerste studiejaar krijg je een definitief studieadvies. Wanneer je dit krijgt, hangt af van de duur van je opleiding.
In de voorbereiding op examens, wordt je studievoortgang op verschillende manieren bijgehouden. Je voert daarover gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Ook krijg je in het eerste studiejaar een studieadvies en hierbij houden we rekening met je studievoortgang.
Hieronder lees je welke studievoortgangsregels er voor jouw opleiding gelden.
Regels ten aanzien van voortgang en mijlpalen
Grofweg zijn er twee soorten beoordelingen: examinering en toetsing. Examens tellen direct mee voor de resultaten die je moet behalen voor je diploma. Ze zijn direct van invloed op de resultatenlijst bij het diploma. Toetsen daarentegen tellen mee om je voortgang en ontwikkeling tijdens je opleiding te bepalen. Het verzamelen van bewijzen om voortgang en ontwikkeling aan te tonen kun je ook zien als toetsing.
Hieronder staat de toetsing beschreven van je opleiding, inclusief de mijlpalen (voortgangsnormen).
Op Teams/It's learning vind je de nominale leerlijn en jaarplanning. Hierin staat per periode wat je voor elk vak moet doen, welke toetsen en examens je moet halen en wanneer de toetsen en examens zijn.
Hoe haal ik mijn diploma Kapper
In het eerste leerjaar moet je de volgende toetsen met een voldoende behaald hebben:
Aan het einde van leerjaar 2 moet je de volgende PvB’s behaald hebben:
Om aan de PvB deel te mogen nemen moeten alle onderstaande toets- en examenonderdelen met een voldoende zijn afgerond.
Toets onderdelen
Knipt dame/heer toenemende lengte
Knipt dame/heer gelijke lengte en afnemende lengte
Knipt dame wens/Knipt heer wens
Föhnt en stylet het haar van een dame
Omvorming naar wens van het model (krultang, stijltang, warmte rollers). Alleen voor studenten die dit onderdeel willen leren.
Opbreng techniek 2 kleuren
Examenonderdelen
Praktijktoetsen
De praktijktoetsen worden beoordeeld aan de hand van de beheersingscriteria. Hierin staan de normen beschreven die je voor de praktijkvaardigheden moet beheersen. Je moet op elke toets een voldoende halen. De toetsen vinden plaats op school.
BPV opdrachten
Sociale vaardigheden (behaald in het eerste leerjaar)
Beoordelingsformulier
Wanneer het resultaat van een toets of werkstuk met een voldoende is beoordeeld, wordt dit door de docent ingevuld op het beoordelingsformulier en de docent zorgt ervoor dat dit formulier in jouw dossier bewaard wordt. De docent verwerkt de resultaten in Eduarte.
Afhankelijk van je studievoortgang en/of eerder behaalde ervaringen, kun je de opleiding versneld afronden. Andersom is ook mogelijk. Door omstandigheden kan het wenselijk zijn dat je de opleiding vertraagt. Over de mogelijkheden van versnellen of vertragen kun je terecht bij je slb’er.
Je bent verplicht deel te nemen aan onderwijsactiviteiten, tenzij anders is aangegeven of afgesproken. Je aan- en afwezigheid houden we bij. Ben je ongeoorloofd afwezig (zonder toestemming van school of zonder dat je bent ziek gemeld), dan kunnen er maatregelen volgen. Meer informatie vind je op onze webpagina Administratieve zaken en procedures.
Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het volgen van de activiteiten die op je rooster staan. Tijdens lessen en bij opdrachten begeleiden docenten je. Daarnaast koppelen we je bij de start van je opleiding aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er begeleidt jou bij je studievoortgang, professionele ontwikkeling en (studie)loopbaanontwikkeling. Loop je ergens tegenaan tijdens je opleiding of zijn er problemen waardoor het lastig is je opleiding te volgen? Dan kan je dit bespreken met je slb’er.
Tijdens je opleiding word je op verschillende manieren begeleid. Belangrijk is de begeleiding door docenten, je coach en de begeleiding gericht op de BPV.
Docenten begeleiden je tijdens de reguliere onderwijsactiviteiten. De Slb"er is een docent die je begeleidt bij je voortgang en ontwikkeling in de opleiding. Je wordt bij aanvang van je opleiding gekoppeld aan je Slb"er. In de begeleidingsgesprekken met je Slb"er maak je afspraken over activiteiten die je onderneemt om je verder te ontwikkelen. Je Slb"er kan je ook begeleiden bij het kiezen van keuzedelen. Als er problemen zijn, bespreek je samen met je Slb"er hoe je deze het beste kunt oplossen.
In het onderwijsprogramma zijn verschillende onderdelen van studieloopbaanbegeleiding verweven:
De bpv-docent begeleidt je vanuit de opleiding tijdens de bpv. De bpv-begeleider begeleidt je vanuit het leerbedrijf.
Soms heb je meer begeleiding, specialistische hulp of aanpassingen nodig. Misschien twijfel je over je studiekeuze of heb je persoonlijke, studie- of leerproblemen. Je kunt dan aankloppen bij het Loopbaancentrum (LBC). Hier zit altijd iemand voor je klaar die met je mee kan denken. De medewerkers geven loopbaanadviezen en bieden je ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen ze je helpen bij zoeken naar ondersteuning door anderen, buiten het Alfa-college. Je kunt gewoon langsgaan bij het Loopbaancentrum of na overleg met je slb’er of ouders of verzorgers er een afspraak maken. Bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Je privacy is gewaarborgd. Je kunt gewoon langsgaan bij het Loopbaancentrum of na overleg met je slb’er of ouders of verzorgers er een afspraak maken. Meer informatie over het LBC vind je op AlfaConnect, Loopbaancentrum.
Het schoolpastoraat wil plaats bieden aan een ieder, ongeacht afkomst, religie of cultuur. Er is tijd, plaats en gehoor voor jou, als je vastloopt op school, thuis of in relaties met vrienden. Of als je je juist eenzaam of somber voelt of bang bent, of als je heel stoer bent en het altijd zelf wilt doen zonder dat anderen zich met je bemoeien. Heb je er behoefte aan om over jezelf en wat je wilt na te denken? Wil je een pastor ontmoeten en deze zaken bespreken? Je kunt contact opnemen met de schoolpastor op jouw locatie. Meer informatie vind je op AlfaConnect op de pagina Pastoraat.
Het Alfa-college wil een veilige school zijn voor iedereen. Als je lastiggevallen wordt op school of op je leerbedrijf, als je bedreigd wordt of als je je niet veilig voelt, of als je te maken hebt met ongewenst gedrag van iemand naar jou, dan kun je dit melden. Je kunt dit melden bij de coördinator van de Veilige school op jouw locatie of je kunt dit melden bij een externe vertrouwenspersoon. Zij kunnen jou daarbij helpen. Alle klachten nemen en behandelen we serieus. Als het nodig is treedt de school op. Meer informatie vind je op AlfaConnect op de omgeving Veilige school.
Op het gebied van examinering werkt de opleiding volgens de regels en procedures die in het ‘Examenreglement’ staan. In het Examenreglement staat onder meer:
Bij de examencommissie van jouw locatie (LEC) kun je verzoeken voor vrijstellingen, extra herkansingen en overige verzoeken schriftelijk aanvragen. Het contact loopt via het SSC (Studenten Servicecentrum) van de locatie. Hieronder vind je het e-mailadres waar je de verzoeken naartoe kunt sturen:
SSC locatie Kluiverboom
ssc.klui@alfa-college.nl
Voor elke opleiding zijn diplomavereisten opgesteld. Deze horen bij het diplomaplan. In het diplomaplan lees je welke examens je moet afleggen en aan welke andere diplomavoorwaarden je moet voldoen. Voor elk examen is een beslismodel opgesteld, waarin staat hoe en volgens welke criteria we de gemaakte examens boordelen.
Als jouw resultaten dat toelaten, kun je Nederlands of rekenen op een hoger niveau examineren. Je kunt dit aanvragen bij de examencommissie. Meer informatie over de verschillende niveaus Nederlands en rekenen vind je in het document Exameneisen taal en rekenen.
Hieronder een overzicht van de diplomavereisten:
Kerntaken van het beroep
Nederlands en rekenen
Loopbaan en burgerschap
Je hebt voor beide onderdelen een eindwaardering ‘voldaan’ behaald. Dat betekent dat je voldoende inspanning hebt geleverd.
Beroepspraktijkvorming (bpv)
Keuzedelen
Hieronder zijn de exameneenheden en overige voorwaarden van het diplomaplan uitgewerkt. De gebruikte afkortingen vind je aan het eind van deze paragraaf.
Kerntaken van het beroep
Kerntaak B1-K1: Haarbehandeling voorbereiden en afronden | 23263XK-B1-K1 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Vorm | WP | P | Plaats | Duur | Schaal | M | W |
EIND | Eindresultaat | flex | 10 (0) | 1 | |||||
K1.01 | PvB1 Ontvangt klant (w1) | Pvb |
B1K1W1 |
flex | BI | 30 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
K1.02 | PvB2 Stelt DAB-plan op en vast (w2) | Pvb |
B1K1W2 |
flex | BI | 30 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
K1.03 | PvB1 Rondt haarbehandeling af (w3) | Pvb |
B1K1W3 |
flex | BI | 30 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
Toelichting: - |
Kerntaak B1-K2: Basis haarbehandeling uitvoeren | 23263XK-B1-K2 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Vorm | WP | P | Plaats | Duur | Schaal | M | W |
EIND | Eindresultaat | flex | 10 (0) | 1 | |||||
K2.01 | PvB2 Verzorgt het haar en de hoofdhuid (w1) | Pvb |
B1K2W1 |
flex | BI | 30 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
K2.02 | PvB5 Knipt het haar (w2) | Pvb |
B1K2W2 |
flex | BI | 55 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
K2.03 | PvB3 Kleurt en ontkleurt het haar (w3) | Pvb |
B1K2W3 |
flex | BI | 135 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
K2.04 | PvB4 Föhnt het haar van een dame (w4) | Pvb |
B1K2W4 |
flex | BI | 55 min | 10 (1) | 6.0 | 1 |
Toelichting: PvB2 wordt in één examen afgenomen voor basiskerntaak 1 en 2. De beoordeling van deze |
Nederlands
Nederlands 2F | 99999G-NED-2F | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Vorm | P | Plaats | Duur | Schaal | M | W |
EIND | Eindresultaat | flex | 10 (0) | |||||
CE | Lezen en luisteren 2F CE | flex | 10 (1) | 1.0 | 1 | |||
IE | Berekening NED 2F | flex | 10 (1) | 1.0 | 1 | |||
GE | Gesprekken voeren 2F | flex | 10 (1) | 1.0 | 1 | |||
SP | Spreken 2F | flex | 10 (1) | 1.0 | 1 | |||
SC | Schrijven 2F | flex | 10 (1) | 1.0 | 1 | |||
Toelichting: De afnameduur van de examens verschilt per examen. Hieronder per examen de afnameduur (indicatie). Dit is exclusief eventuele voorbereidingstijd.
|
Rekenen
Rekenen mbo-2 | 99999G-REK-N2 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Vorm | P | Plaats | Duur | Schaal | M | W |
EIND | Eindresultaat | flex | 10 (0) | |||||
CE | Rekenen mbo-2 | flex | 10 (1) | 4.5 | 1 | |||
Toelichting: Afnameduur van het examen Rekenen mbo-2 is 120 minuten. |
Loopbaan en burgerschap
LB | 25641XK-LB | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Plaats | Schaal | M | W | |||
EIND | Eindresultaat | VNV | ||||||
LB1 | Loopbaan | VNV | V | 1 | ||||
LB2 | Burgerschap | VNV | V | 1 | ||||
Toelichting: - |
Beroepspraktijkvorming
BPV | 25641XK-BPV | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Code | Naam | Plaats | Schaal | M | ||||
EIND | Eindresultaat | OVG | ||||||
BPV | Beroepspraktijkvorming | OVG | V | |||||
Toelichting: - |
Keuzedelen
Je vindt de examenplannen van de keuzedelen in de keuzedelengids van de locatie. Deze vind je op AlfaConnect: Keuzedelen.
Gebruikte afkortingen
Code = code van het examen of van het berekend resultaat van onderliggende examens | |
---|---|
K1.01, K1.02, K2.01, CE, GE, SP, SC | Code van examens |
IE, K1.B1, K1.B2 | Code van een berekend resultaat van twee of meer onderliggende examens |
Vorm = examenvorm | |
PvB | proeve van bekwaamheid |
PE | praktijkexamen |
KE | kennisexamen |
VE | vaardigheidsexamen |
CE | centraal examen |
MON | mondeling examen |
SE | schriftelijk examen |
WV | werkstuk, verslag |
CEX | casusexamen |
CGI | criterium gericht interview |
POR | portfolio |
SIM | simulatie |
ASS | assessment |
PRE | presentatie |
X | overig (toelichting onder 'Toelichting') |
WP = werkproces | |
Bx-Kx-Wx | Basis x-Kerntaak x-Werkproces x |
Px-Kx-Wx | Profiel x-Kerntaak x-Werkproces x |
P = periode | |
1, 2, 3, ... | periode waarin het examen normaal gesproken staat gepland |
flex | flexibel |
Plaats = plaats afname | |
BI | binnenschools (en/of) |
BU | buitenschools (en/of) |
BPV | leerbedrijf van de bpv |
Duur (indicatie van reguliere afnameduur) | |
min | minuut of minuten |
uur | uur of uren |
dgn | dag of dagen |
wkn | week of weken |
Schaal | |
10 (0) | cijfer tussen 1-10 (0 decimaal) |
10 (1) | cijfer tussen 1,0-10 (1 decimaal) |
OVG | onvoldoende - voldoende - goed |
VNV | voldaan - niet voldaan |
BNB | behaald - niet behaald |
W = weging |
Als je aan alle diplomeringsregels hebt voldaan, ontvang je het diploma met daarbij een resultatenlijst. Op het diploma zelf komen keuzedelen te staan die je met een voldoende of hoger hebt afgerond.
Mocht je je diploma niet hebben behaald, maar wel een onderdeel (voldoende of hoger) hebben afgerond, waarvoor je een certificaat kunt behalen, dan heb je recht op een mbo-certificaat.
En als je een of meer examenonderdelen hebt behaald (geen certificaat), dan heb je recht op een mbo-verklaring. Afgeronde bpv-onderdelen en/of overige onderdelen geven mogelijk ook recht op een mbo-verklaring.
Tijdens en met name aan het eind van je opleiding bieden we je begeleiding bij je vervolgstap. Als je de opleiding (met diploma) verlaat, vraagt je slb’er of een medewerker van het Loopbaancentrum altijd wat je hierna gaat doen. Ga je bijvoorbeeld doorleren, werken, iets anders doen of weet je het nog niet? In de laatste twee gevallen kun je hulp krijgen van het Loopbaancentrum.
Ook na je opleiding bij het Alfa-college kan onze begeleiding doorlopen. Bijvoorbeeld als je extra begeleiding hebt gekregen. Dan kunnen we met jouw toestemming, je nieuwe opleiding of werkgever hierover informeren. Zo kun je nóg beter van start met je nieuwe opleiding of baan.
Ben je jonger dan 23 jaar en heb je nog geen startkwalificatie (diploma op niveau 2), dan heb je altijd een toekomstgesprek bij het Loopbaancentrum.
Met je diploma kun je een baan zoeken in het kappersvak.
Je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld: haarstylist dame of heer (niveau 3) of schoonheidsspecialist.
Het Alfa-college houdt graag contact met oud-studenten, alumni. Jij bent een alumnus (oud-student) als je het Alfa-college met of zonder diploma, certificaat of mbo-verklaring verlaat. Maar ook als je op het Alfa-college door gaat studeren, bijvoorbeeld als je van niveau 3 naar 4 gaat. De opleiding houdt contact door speciale alumnibijeenkomsten te organiseren, alumni te betrekken bij evenementen of open dagen, ervaringen te delen, alumni in te zetten als gastdocent en bpv-begeleider, et cetera. Ook voor jou zijn er voordelen om je straks aan te sluiten bij ons alumninetwerk.
Denk aan:
Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over ons alumninetwerk en hoe je je hiervoor kunt aanmelden. Je vindt meer informatie op onze webpagina Alumni.
Derde leerweg betreft niet de bol- of bbl-opleiding, maar het 'overige onderwijs' (ovo) en 'overige opleidingen deeltijd' (odt). Voor deze niet-bekostigde opleidingen zijn de paragrafen 'Examenreglement', 'Examencommissie', 'Diploma, mbo-certificaat of mbo-verklaring' en 'Alumni' volledig van toepassing. De paragrafen 'Diplomavereisten' en 'Diplomaplan' kunnen (deels) van toepassing zijn op trajecten in de derde leerweg, afhankelijk van het gekozen traject.
Certificeerbare beroepsonderdelen
Indien van toepassing, worden hier certificeerbare beroepsonderdelen opgenomen die in de derde leerweg worden aangeboden.
Algemene kosten
De regelingen rondom het lesgeld en cursusgeld zijn wettelijk vastgelegd. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap stelt elk jaar de hoogte van de bedragen vast. Op de webpagina Schoolkosten vind je hierover meer informatie. Hier lees je ook meer over onder andere studiefinanciering, fondsen, de ov-studentenkaart, laptop, en mogelijke teruggave van les- of cursusgeld. En je vindt er nog veel meer informatie over alles wat met Schoolkosten te maken heeft.
Leermiddelen
Dit zijn leermiddelen, instrumenten en gereedschappen die je verplicht bent zelf aan te schaffen al dan niet via de school. De kosten van de leermiddelen worden gepubliceerd op onze website van het Alfa-college, onder Scholieren en dan Mbo-opleidingen en ga vervolgens naar de juiste opleiding. Klik dan op de tab ‘Schoolkosten’.
Overige kosten
Je kunt kiezen of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school. Hiervoor vragen we extra kosten die we apart in rekening brengen. Deze vind je ook onder ‘Schoolkosten’.
Onderstaande regels worden je uitgelegd tijdens de Slb uren.
De omloopkracht
Schoonmaken van het lokaal
BOL student
BBL student
Praktijktoetsen
Voorwaarden deelname toetsen:
Dit document heeft verschillende versies gekend. Hieronder ziet u een overzicht van de versies die gepubliceerd zijn, en hoe deze van elkaar verschillen.
Versie / Vaststelling |
Soort wijziging / Gewijzigde hoofdstukken |
Toelichting |
---|---|---|
2
Sonja Deterink |
erratum Afspraken binnen de opleiding |
Wijziging afspraken binnen de opleiding |
1
Sonja Deterink |
Dit is de eerste versie van het document |
Versie | Vastgesteld door | Datum |
---|---|---|
1 | Sonja Deterink | 29-06-2023 |
2 | Sonja Deterink | 11-07-2023 |